Broom Street: A Holiday Home in a National Park

Case: Holiday Home, National Park, Limited Access
Location: Porlock, North Somerset coast.
Area: 36.44 metre²
Build Duration: 10 weeks
Units: 2 – Bedroom, Living room, Kitchen, Shower room, Bay Window.

<
>

Jen and Dave have been keen walkers for years and love nothing more than the wild British out-doors. In 2014 they decided they wanted a clean and contemporary accommodation for their frequent trips to the West Country. They wanted something personal and permanent. They had found a plot of land that was in a superb location within Exmoor National Park. The land formed a triangle and contained an old and very run down static caravan. Jen contacted the Park Authority and got their permission to replace the old caravan with a new one. Jen and Dave came to Boutique Modern to design a hard edged, modernist holiday home that was low energy, convenient and above all compliant with the definition of a caravan!

We worked on a number of designs. We wanted to maximise the new caravan’s views and sense of location but bare in mind it’s exposed position at some altitude on the North Somerset coast. The site was a uniquely difficult in terms of delivery: Not only was the access fraught with pinch points, with a three meters gateway a mere 500 yards from the site, it also sits just off the A39 above Porlock Hill, which holds the accolade of being the steepest section of A road in the UK!

We settled on a 2 module design, the main portion of their home being a rectangular pod but with an additional triangular bay on the side of the living room. This triangle extended to form a porch over the front door with a sheltered area and an outside storage box. The home has a small but very well equipped kitchen, a great shower room and the bedroom has a spacious built in wardrobe. The kitchen forms one side of the main living room which has a massive window to the south, the triangular bay has floor to ceiling glass that sides away from the corner, opening the whole room up when the sun shines and locking tight during squalls. Jen and Dave chose a reconstituted concrete floor with underfloor heating and a wonderful restful colour scheme. There’s also a log burner providing a warm focal point.

Siting the new caravan was an adventure – probably best to ask Jen and Dave about it – but after a good fight, the help of the biggest lorry mounted crane in the south west and the fantastic support and encouragement of Jen and Dave’s new neighbour, their new caravan is in position and ready to welcome them after a long, bleak walk!

Projects of a similar nature: Our team can assist in applications for permissions such as development within National Parks, if you have your eye on a plot but are unsure of permissions we are happy to provide assistance and information.

 

 

Give us a call on: 01273911076
Or email us at: info@boutiquemodern.co.uk